Как да продадем по-лесно жилището си?

от НиколайЛичев | 22 July 2011 | Прочитания: 7487 | Коментари: 11

„Омъжила се Пепеляшка за принца и заживяла в двореца. Над леглото zси закачила портрет на злата си мащеха с надпис: „Тази жена ме научи на всичко”. Така завършва приказката си за „лека нощ” на внуците свекървата, която знае, че снахата я чува от кухнята”.

А сега си представете най-добрия си приятел и най-злия си враг.

Най-добрият приятел Ви съветва да продадете имота си на добра цена.

А най-злият Ви враг е МЪРЗЕЛЪТ!!! НЕ, не!! Не се сърдете, а си спомнете, колко загуби сте понесли заради него? Ето и сега! Искате да продадете апартамента си, да вземете добри пари за него, а Ви мързи да направите няколко елементарни неща.

За какво иде реч?

В днешно време на засилващата се конкуренция между предлаганите за продажба имоти, да се приведе апартаментът в търговски вид е нещо много, много важно.

Много често собственикът, решил да продава своя апартамент, не го подготвя за целта. И още по-лошо, не приема никакви съвети от специалистите по тези въпроси. Защото просто го … мързи! И резултатът става неблагоприятен, а понякога и катастрофален – проточване с месеци и години на продажбата, загуба на време и много пари.

Поставете се на мястото на Купувача и застанете най-напред например пред вратата на апартамента. Мръсната и грозна врата няма ли да ви отблъсне още в началото? А колко малко е необходимо – едно измиване или освежаване с боя.

Изчистете навсякъде: в хола, кухнята, банята (придайте й блясък), изхвърлете всички изоставени на терасата непотребни вещи, подменете избелялата или силно замърсена част от тапета или скъсана от домашния ви любимец, заличете някое петно, което се набива в очи. Освободете стаите, килера и мазето от излишни вещи. Нека да има простор и въздух. Помещенията “да дишат”. Подменете изгорялата крушка, за да не е мрачно и тягостно, а светло и уютно. Поправете разваленото кранче, което бавно прецежда капките вода и къса нервите с отчетливия си звук. Изтъркайте ръждивите петна по мивката, за да не се дразнят сетивата.

Проветрете помещенията. Да изчезнат всякакви миризми. Въдухът да е свеж. Дръпнете завесите и ако времето разрешава, отворете широко прозорците. Слънцето да нахлуе във вашето жилище и всеки да види колко то е топло и приятно. Каква прекрасна гледка се вижда от терасата и прозорците. Ако е вечер, не щадете електричеството. Нека навсякъде да е светло. Цветовете изпъкват, домът става по-уютен и гостоприемен. Това въздейства на подсъзнанието и положителното решение на Купувача идва от само себе си.

Ако имате дворно място, добре е да се направи почистване от избуяли плевели и храсталаци, да се отстранят всички изхвърлени или довлечени от ветровете ненужни предмети, и т.н.

Когато се осъществява оглед, постарайте се в жилището да не е цялото семейство (понякога то е доста многолюдно). При много хора Купувачът има чувството, че пречи и предпочита да си тръгне бързо.

Добре е показването на имота да започне от най-неуютното помещение и да завърши в най-прекрасната стая. А не обратното. Това оказва огромен психологичен ефект.

Когато Купувачът пожелае да поговори по условията на сделката, доверете се на професионализма на вашия брокер. Нека той да разясни тия въпроси. Особено при коментар на цената. Не забравяйте все пак, че на брокера това му е професията и има богат опит. Тези разговори са деликатни и понякога една не добре подбрана дума или малко недоразумение може да провали сделката. Не се поддавайте на емоции. Емоциите са лош съветник.

Вие знаете най-добре предимствата на своя имот от когото и да е било друг и можете да го хвалите дълго. Но не го правете. Оставете това на Вашия брокер. Ако той пропусне да изтъкне някои от тях, внимателтелно, без натрапване, ги споменете.

От вас се изисква да бъдете любезен, гостоприемен, усмихнат, внимателен, уважителен, търпелив и да не се извинявате за нищо. Не се опитвайте да предизвикате разговор. Ако потенциалният Купувач иска да говори с вас, той сам ще го направи. Не говорете излишни приказки, не отвличайте вниманието на клиента. Той е дошъл да огледа колкото се може по-добре жилището. Не му предлагайте старите си мебели за продажба. Ако Купувачът в даден момент започне да критикува жилището, оставете на вашия брокер да се справи със ситуацията.

Много важно е така да организирате вашето време за показване на имота, че на никой Купувач да не се отказва, когато той пожелае оглед. Ако ще това да е в два през ноща.

Предварително внимателно обмислете каква цена да поискате. Посъветвайте се със специалисти. Помолете Вашият брокер да направи експертна оценка. Цената да бъде реална, съобразена с предлагания имот (състояние, местонахождение, комуникации и т. н.) и с пазара на имоти в дадения момент. Ако предложите висока цена, “защото толкова пари ви трябват”, офертата ще се застои. Купувачите, които наблюдават пазара, ще сметнат, че за това има скрита причина. И при всички случаи след време ще смъкнете цената и реално погледнато ще загубите.

Поискайте специалист да прегледа всички документи за имота, за да не се случи Купувачът да открие “някои недоизчистени неща” или нещо да се дооточнява документално в последния момент. В такива случаи често Купувачът се оттегля преждевременно.

Специалисти обобщават шестте най-чести грешки, които може Продавачът да допусне, когато предлага имота си на пазара:

 1. Да пусне имота си за продажба, преди да е готов напълно за това. Например – да се организира огледи, докато боядисва стените, или сменя наранено подово покритие. При тази ситуация със сигурност ще се направи опит за сваляне значително на цената.
 2. Да изтъкне предимствата на своя имот пред този в съседство. По-добре да се наблегне на добрата среда на обитаване и в какво разбирателство се живее със съседите.
 3. Да определи цената въз основа на това, което желае да получи, а не по реалните пазарни цени.
 4. Да се довери на неопитен посредник, който няма съответните познания и опит (или лиценз) за продажба на имоти.
 5. Да подхожда емоционално към имота, който продава. От момента, в който излезе на пазара, той става не дом, не “моя имот”, а стока за продан.
 6. Да се хвърли да купува нов дом, преди да е продал стария.
 

СЪВЕТИТЕ НА SOFIATREND:

 • Колкото по-добре изглежда имотът, на толкова по-добра цена ще се продаде.
 • Огледите са много важни. Никой не би си купил имот без да го е видял.
 • Изберете брокер-професионалист, който да защитава вашите интереси.
 • Никога, ама никога не допускайте оглед в имота си без присъствието на Вашия брокер! По този начин изключвате възможността за измама от мними купувачи.
Всичко това може да се постигне, ако загърбите Вашият мързел и се вслушате в съветите, които Ви дадохме.

Коментари: 11

 1. Здравейте, г-н Личев! Драго ми е, че отново сме колеги, макар и в различни фирми, както виждам и двете сериозно стъпили на пазара и ползващи се с добро име. Препоръките, дадени в статията са много полезни за участниците в пазара на имоти в България! Дано достигнат до повече хора. Желая успехи и се надявам на добро сътрудничество!

  Верчето

 2. Magi Taneva | 25 July 2011

  Mnogo profesionalno izdarjani saveti, neminuemo s obeshtavasht uspeh. Tova v savremennoto konkurentno vreme na sarevnovanie, moje da bade samo ot polza za obshtoto poka4vane na ka4estvoto na uslugite. Bravo Niki, uspeshno si predstavil edno profesionalno izdarjano gledishte. E da mojeshe i v drugite sferi na ikonomkata i jivota , da se spazvat po-4esto podobni normativi, i to kato razbirashto se ot samosebe si, otgovorno i moralno ponjatie. Uspeh i polzotvorna rabota! Magi Taneva

 3. Бойка Димитрова | 27 July 2011

  Николай, до момента нямам намерение да продавам жилищен имот, но може да имам такъв момент в живота си. Благодаря за чудесните съвети, които ми предлагаш. Желая ти здраве и успехи в бизнеса.

                                      Бойка
  

 4. Валентина Манолова Каравелова | 30 July 2011

  Великолепна статия! Определено колегата е успял да усети по-задълбочено психологията на една голяма част от продавачите на имоти. Лично аз ще си я копирам и ще съветвам моите клиенти, зачитайки най-важните неща и съветите, които давате. Препоръчвам на всички колеги, които се занимават с недвижими имоти да прочетат тази статия. С уважение: Валентина Каравелова

 5. Филип П. Филипов | 30 September 2011

  “Мързеливци” ! Предложете ми тристаен – в хубав квартал на София , без значение в какво състаяние е ! Не правете никакви подобрения ! Бъдете сигурни , че моят вкус се различава от вашия и всичко ще бъде пререботено по начин , подходящ лично за мен ! Не ме интересуват и отношенията със съседите ви ! За да избегнете разходи : “ненужни бутафории” и “брокерски” , предлаглагайте директно на посочения E-mail ! Good luck !

 6. Филип П. Филипов | 1 October 2011

  С уважение към мнението ви Веселка !…дори както си е така – с географски , правописни и граматически грешки.:) Веселка Михайлова mvesi_1@abv.bg to me Филип П. Филипов show details 4:25 PM (5 hours ago) Коментар: “Мързеливци” ! Предложете ми тристаен – в хубав квартал на София , без значение в какво състаяние е ! Не правете никакви подобрения ! Бъдете сигурни , че моят вкус се различава от вашия и всичко ще бъде прерaботено по начин , подходящ лично за мен ! Не ме интересуват и отношенията със съседите ви ! За да избегнете разходи : “ненужни бутафории” и “брокерски” , предлаглагайте директно на посочения E-mail ! Good luck !

  Веселка Михайлова : Простакът си е простак, дори да е във Финландия!!!

  А и глупав!!!! Неможе да направи разлика между “съвет в сайт” и практическа работа при сделка.

  100 лв БОНУС. Най-високи коефициенти. Tempobet.com http://bg.tempobet.com/affiliates/3208311

 7. Филип П. Филипов | 1 October 2011

  Веселка Михайлова mvesi_1@abv.bg to me Филип П. Филипов show details 4:25 PM (5 hours ago) Коментар: “Мързеливци” ! Предложете ми тристаен – в хубав квартал на София , без значение в какво състаяние е ! Не правете никакви подобрения ! Бъдете сигурни , че моят вкус се различава от вашия и всичко ще бъде прерaботено по начин , подходящ лично за мен ! Не ме интересуват и отношенията със съседите ви ! За да избегнете разходи : “ненужни бутафории” и “брокерски” , предлаглагайте директно на посочения E-mail ! Good luck !

  Веселка Михайлова : Простакът си е простак, дори да е във Финландия!!!

  А и глупав!!!! Неможе да направи разлика между “съвет в сайт” и практическа работа при сделка.

  100 лв БОНУС. Най-високи коефициенти. Tempobet.com http://bg.tempobet.com/affiliates/3208311

 8. tatana | 18 March 2012

  Тази статийка едва ли е твоя, явно си я превел он чужд факт. Но не важи за БГ. Дрън-дрън. Може да впечатлиш само глупак. Клиента знае сам какво иска, едва ли ще ти слуша глупостите или на “брокер”…

 9. Надежда Николаева | 31 March 2012

  Първо: В отговор на предшните два коментара: Да! Възможно е автора да е ползвал други материали, чужди мнения, но му прави чест, че е успял да изготви едно “пособие”, което е изключително полезно за всеки решил да продаде имота си. Самият брой на посещенията показват големия интерес към материала. Не бива в зависитта си или несъгласието си да показваме злоба, простащина, присъщи на “тъмните балкански субекти”. Да се прави разлика между критика, несъгласие, съвети с безпардонното плюене.

  Второ: Поздравявам АТренд за стремежа да дава практични и полезни съвети. Може би резултатите не винаги ще са положителни, но това е пътя да се предпазват клиентите от измами, неприятности и излишно напрежение. Това е пътят да се печелат доверие и авторитет.

 10. хаху | 10 August 2013

  За какъв мързел говорите?!? Дрън-дрън! Когато човек няма доходи, не иска или не може да тегли заем и разчита единствено на продажба на вещ, която не може повече да поддържа, той трудно може да си позволи разходи за боядисване, а вероятно дори и на вода и почистващи препарати. Трупаният с години нагар и мръсотия около печката например се почиства много трудно, а понякога това е невъзможно. Трябва да се сменя балатум, да се боядисат стени, но ако направите последното само в кухнята и банята контрастът ще е очебиен и клиентът ще помисли, че сте искали да скриете нещо, напр. някакъв дефект. Колкото до измамата – и с брокер и без брокер винаги можете да бъдете измамени! Освен това Вие не знаете как клиентът иска да изглежда апартаментът му!! Най- добре той да си го нагласи по негов вкус, а не Вие да правите разходи за “подобрения”, които той не желае. Така че най-добре е да се продаде в състояние за основен ремонт! Само почистете боклуците и избършете праха.

 11. аз | 14 August 2013

  “добър брокер”,с цялото ми уважение към професията ,но аз не съм попадала на такъв до сега,а като ги слушам какви неадекватни въпроси задават и започвам да се отчайвам………

Коментар

Забележка: Коментарите не се модерират при публикуване, но ще бъдат прегледани от редактор и ако са груби, несъдържателни или не касаят темата ще бъдат изтрити.

five × 3 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.