Гаранционни срокове в строителството

от ЖелязкоКуртев | 13 June 2011 | Прочитания: 10470 | Коментари: 2

Закупувайки ново жилище правим инвестиция в бъдещето. След приключване на процесите по сделката, гледаме към него с оптимизъм, то изглежда светло и безоблачно. За съжаление обаче не винаги  се получава така. Понякога в процеса на експлоатация на имота се появяват неочаквани проблеми. Добрата новина е, че срещу вложените от Вас средства, освен документ за собственост  получавате и законово определени гаранции.

Според Наредба №2 от 31 юли 2003 г.за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти (http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135470557):

За осигуряване нормалното функциониране и ползване на завършените строителни обекти и отстраняване на скритите дефекти след приемането им и въвеждане в експлоатация се определят минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти.

Гаранционните срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти се определят с договора между възложителя и изпълнителя за съответния строителен обект и те не могат да бъдат по-малки от минималните срокове, посочени в наредбата.

Гаранционните срокове започват да текат от деня на въвеждането на строителния обект в експлоатация (издаване на разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация).

Минималните гаранционни срокове на изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти са:

 • за всички видове новоизпълнени строителни конструкции на сгради и съоръжения, включително и за земната основа под тях – 10 години;
 • за възстановени строителни конструкции на сгради и съоръжения, претърпели аварии – 8 години;
 • за хидроизолационни, топлоизолационни, звукоизолационни и антикорозионни работи на сгради и съоръжения в неагресивна среда – 5 години, а в агресивна среда – 3 години;
 • за всички видове строителни, монтажни и довършителни работи (подови и стенни покрития, тенекеджийски, железарски, дърводелски и др.), както и за вътрешни инсталации на сгради, с изключение на работите по т. 1, 2 и 3 – 5 години.
Когато през време на гаранционните срокове след въвеждането в експлоатация на строителния обект се появят скрити дефекти на строителния обект, споровете при непостигане на съгласие се решават по съдебен ред.

Имайки предвид тези предпоставки Ви съветваме при закупуване на ново жилище при възможност да се запознавате с договорените от възложителя и изпълнителя гаранционни срокове и условия. Ще си спестите неприятности при евентуален проблем ако разполагате с начин за връзка с изпълнителя на строителните работи в сградата, в която сте закупили имота.

Коментари: 2

 1. Весела Берберова | 13 October 2011

  Zdraveite iskam da popitam ako imam problem s terasata – 35 kv. – pod neia ima magazini koito pri dajd ili sniag podgizvat to pri polojenie 4e kooperaciata e na 5g. stroiteliat triabva da ia opravi za negova smetka vaz osnova na :

  за всички видове новоизпълнени строителни конструкции на сгради и съоръжения, включително и за земната основа под тях – 10 години;

  ili nepravilno sam iztalkuvala zakona. blagodaria predvaritelno

 2. Лилия Ангелова | 23 September 2014

  Имам въпрос по темата за гаранционните срокове при СМР на преносни мрежи и технически съоръжения към тях. Нашата фирма изпълнява такива СМР.В средата на минималните гаранционни срокове,след въвеждане в експлоатация, се случва повреда на апаратурата- каква е нашата отговорност и какви са нашите задължения?Предварително благодаря за бърз и компетентен отговор!

Коментар

Забележка: Коментарите не се модерират при публикуване, но ще бъдат прегледани от редактор и ако са груби, несъдържателни или не касаят темата ще бъдат изтрити.

two × one =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.