Европейски стандарт за услуги на брокерите на недвижими имоти

от АнтонАндонов | 29 November 2011 | Прочитания: 1786 | Коментари: 1

Пълният текст на тази статия можете да прочетете в Dnevnik.bg

На 20 май 2009 г. CEN приема Европейски стандарт EN 15733, който регламентира общо европейските изисквания относно предоставяне на услугите от брокери на недвижими имоти. В България стандартът е публикуван от носителя на правата върху него – Български институт за стандартизация /БИС/ на английски език на 17 юни 2010 г. и с официален превод на български език на 19 октомври 2010 г.

Стандарта бе представен официално на 22 октомври 2010 г. на Конференция и крълга маса организирана от Националното сдружение недвижими имоти /НСНИ/ съвместно с Европейска конфедерация на агентите за недвижими имоти /C.E.I./ на тема „Въвеждането на европейския стандарт EN 15733 за услугите на агентите на недвижими имоти и законовата регламентация на този бизнес в България”

На нея участниците – Агенции за недвижими имоти членове на сдружението, получиха по един екземпляр от стандарта при изричното условие, че интелектуалните права за разпространение в България на този интелектуален продукт принадлежат единствено на Българския институт по стандартизация.

В сайта на института може да се прочете следния текст: „Стандартите се разработват и публикуват в интерес на обществото и представляват мощно средство за информация и взаимно разбиране между партньори.”

И въпреки това ние, професионалните участници на пазара на недвижими имоти имаме право да четем стандарта, да го спазваме, да се позоваваме на него, но нямаме право да го популяризираме, да го публикуваме на интернет страниците си, да го даваме на клиентите си.

В сайта на БИС стандарта може да бъде закупен от тук срещу скромната сума от 39,60 лева.

Коментари: 1

  1. Bruno | 30 November 2011

    На 20 май 2009 г. CEN приема Европейски стандарт EN 15733, който регламентира общо европейските изисквания относно предоставяне на услугите от брокери на недвижими имоти. В България стандартът е публикуван от носителя на правата върху него – Български институт за стандартизация /БИС/ на английски език на 17 юни 2010 г. и с официален превод на български език на 19 октомври 2010 г. +1

Коментар

Забележка: Коментарите не се модерират при публикуване, но ще бъдат прегледани от редактор и ако са груби, несъдържателни или не касаят темата ще бъдат изтрити.

three × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.